Top100 étterem Budapesten: a lángostól a kaviárig

Egy gasztroamatőr kedvenc helyei, ahol a listára kerülés egyetlen szempontja: vissza akarok-e menni?

Irodista vagyok, olcsó, gyors ebédet akarok (hétköznap)

Gettó Gulyás
Azon túl, hogy ide küldöm a külföldi vendégeimet, ha gulyást akarnak enni, a 2.200 forintos háromfogásos ebédmenü is igen jó ár-érték arányban van.

Dzsángó
Apró hely, néhány asztallal, úgyhogy ha épp sokan jönnek, várni kell, vagy idegenek ülnek össze egy asztalhoz, ráadásul meleg időben totál megáll bent a levegő. Nincs nagy választék, de finomak az ételek, és nagyon kedves a kiszolgálás, úgyhogy a közelben dolgozóknak főnyeremény. Jó példa arra, hogy ha van néhány finom fogás és mosolygós a kiszolgálás, a vendégek simán elviselnek egy kis kényelmetlenséget.

D15 étterem
A város egyik legjobban őrzött titka (volt eddig) a Fashion Street egyik elegáns irodaházában, a Deák Palotában megbúvó menza. Sétáljunk el a portások előtt és menjünk fel a lépcsőn vagy a lifttel az első emeletre, ott találjuk az irodai dolgozóknak rendszeresített önkiszolgáló egységet, az ilyen helyekre jellemzőnél magasabb színvonalon. 11-kor nyitnak és érdemes fél 2 előtt érkezni, utána már nagyon gyér a választék. Csak hétköznap 11-14 közt van nyitva.

Krízia
Hétköznap kétféle háromfogásos menü.

Dagoba-bisztró
Csak néhány fogás minden hétköznap délben, de sok szeretettel elkészítve.

Ínyenc vacsorát ennék (születésnap, házassági évforduló, külföldi rokon jön, találkozás régi kollégákkal, azaz ünneplés van)

Borkonyha
Nagyon szeretem Sárközi Ákos egyből felismerhető fogásait (nem csak azóta, mióta csillagot kapott és tévésztár lett:-), és azt is, milyen fesztelenül, barátságosan is lehet Michelin csillagos színvonalon működni. Pékséget is nyithatnának, imádom a kenyereit, kicsit nehéz is visszafogni magam az étkezés elején, hogy ne lakjak velük jól. Az étteremmel srégen szemben megnyílt az új egységük, a Textúra is!

Rosenstein
Ha csak egy helyre vihetem a külföldi vendégeimet, ide hozom – itt ugyanis megkóstolhatnak magyar fogásokat, miközben nemzetközi szintű vendéglátást kapnak. A falakból is árad a vendégek iránti tisztelet. Bár nincs körülöttük hatalmas hájp, ráadásul világvége kis utcában vannak, akárhányszor voltam, telt ház volt. Tudnak valamit.

Petrus
A város egyik leghangulatosabb étterme. Kicsit meglepő környéken egy végtelenül otthonos, barátságos étterem, ahol akármeddig el tudtam volna szemlélődni, annyira sok kedves részlet van a berendezésben. Nagyon finomakat ettünk, a szép tálalás néhol egy egész picit ugyan a praktikum rovására ment, de megbirkóztunk a kihívásokkal.

Én nem akarom keresni az apró falatot a hatalmas fehér tálon – akkora rántott húst akarok, ami lelóg a tányérról

Pléh Csárda (Bádog Gundel)
Brutális adagok, nagyon egyszerű környezetben. A konyha egy piacon felállított bódé, bent egyszerű pultok, kint négy műanyag asztal. Az elképesztően nagy húsokat csak úgy csupasz kézzel csapják a mérlegre, ide kifinomult gasztromókusok ne jöjjenek. A kaja meglepően finom, a cigánypecsenye fűszerezése nekem pontosan bejött, akárcsak a sültkrumpli ropogóssága. Borravalót nem fogadnak el, és amikor sokkos állapotban bámultam az adagot, a tulaj csak annyit dörmögött az orra alatt, hogy „aki kevesebbet ad ennyi pénzért, az csal”. Inni csak málnaszörp van, amikor kólát kértem, csak fintorogtak, hogy az egészségtelen (igazuk van).

Bábelék
A Pléh Csárda rokona, nemcsak átvitt értelemben, de családi kötelék alapján is. Az adagok is itt emberek, de nagyobb a választék, és kényelmesebben le lehet ülni, úgyhogy egy amolyan upgradelt Pléh.

KisBig
Kint a Budafoki úton, a semmi közepén meglepően nagy tömegek ostromolják ebédidőben ezt az intézményt, ahol valóban emberes adagok vannak. Pultnál kell kérni, tálcán vihetjük (cipelhetjük) az ebédet az asztalhoz, van terasz is. Kizárólag hétköznap, ebédidőben.

Rétisas
Hagyományos ételek, tekintélyes adagok, a hely specialitása a mátrai borzaska. Csodák azért nincsenek, a szinte ijesztően óriási borzaska nem a hústól, hanem a krumpli mennyiségétől hatalmas, és finomnak nem mondanám. De ha valakinek az a célja, hogy egyszer úgy totál jóllakjon, itt megteheti.

Igazi klasszikus, olcsó kifőzdére vágyok (ilyen-olyan mentes dolgokat ne keressetek itt!)

Öcsi étkezde
A nyócker bugyraiban régmúlt időkből itt maradt kifőzde, amely évtizedek óta változatlan felállásban működik: egyetlen házaspár viszi. A feleség főz, a férj pedig az anyagbeszerző és felszolgáló. Olcsó, házias, villámgyors és gyakorlatilag csak törzsvendégek járnak ide. Feri, a pincér, mindenkit néven szólít és a vendégek is láthatóan ismerik egymást. Ez nem mű retró, hanem igazi időutazás, egy olyan műfaj egyik utolsó képviselője, amelyből már fájdalmasan kevés maradt a fővárosban.

Nagyi kifőzdéje
A Margit híd budai hídfőjétől nem messze, a Frankel Leó 36 alatt ebédidőben (11.30-17) van nyitva, ráadásul hétvégén is, ami ritka

Pali bácsi finomságai
A Klauzál téri vásárcsarnokban bukkanhatunk rá erre a jó kis büfére, vagy inkább lacipecsenyézőre, ahol szuper a rántott hús, hurkák, levesek, bármi.

Családi hétvégi ebédet szeretnénk, amolyan hagyományos „polgári” helyen, ahol a nagymamától az unokáig mindenki talál magának valamit

Kéhli
Velőscsont, húsleves piros fazékban, puliszka, lecsó, sült libacomb, túrógombóc – és minden más klasszikus az étlapon.

Cafe Kör
A honlapjukon nem találtam, mikor nyitottak, de amióta emlékszem, ott vannak a Sas utcában. Semmi nem változik: az étlapon nyoma nincs a gasztroforradalomnak, semmi kísérletezés, újítás, de hozzák a megszokott színvonalat. Az asztalok ugyanolyan kényelmetlenül közel vannak egymáshoz, mint egy-másfél évtizede, de a pincérek ugyanolyan kedvesek. A honlapon külön kiemelik, hogy csak készpénzt fogadnak el, pénzügyekben is maradnak a tradícióknál. Egy olyan étterem, ahol se kimagasló pozitív, se nagyon negatív  élmény nem ér minket, de megbízhatóan hozza egy családi ebéd színvonalát. Az utóbbi időben azért több a turista, mint a helyi.

Kakas
Nem tudok elfogultság nélkül beszélni a Kakasról, mert szüleimmel jó párszor jártunk itt. A családi ház ugyanis Pestlőrincen van, és jeles családi ünnepekkor, amikor nem volt kedvünk bemenni a belvárosba, ide hoztam el anyuékat. Nagyon szerettük a kis kert hangulatát, a pincérek kedvességét, a házias konyhát. Minden kerületbe kellene egy ilyen.

Húst hússal akarok!

Bp BARbq
A bulinegyedben remek hamburger és Reuben szendvics, nagyon kedves kiszolgálással és szuper húsokkal.

Meatology Budapest
Remek helyen, a Bazilikával szemben nagyszerű húsok. Jó időben terasz is van.

A legjobb kockásabroszos éttermek, régimódi cukrászdák

Tüköry étterem
Amikor a külföldi vendégeimet valahova a belvárosba kell küldenem „tipikus magyarost” enni egyszerű helyen, akkor általában ezt javaslom. Én is betévedek néha ebédidőben, amikor kedvező áron van ebédmenü, de ha az épp nem tetszik, az étlapról választva sem vészesen drága. A Marschall máj szerintem egész kiváló és szintén visszatérő kedvenc a túrós palacsinta vanília öntettel.

Fischer Cukrászda
Igazi gyerekkort idéző cukrászda kedves cukrászbácsival, régimódi süteményekkel (semmi francia mousse flancolás), tejszínhabos kávéval.

Bambi presszó
Egy kultikus hely, a legautentikusabb kávézó a 60-as évekből változatlan berendezéssel és hangulattal.

Világízek Budapesten

Arriba Taqueria
Mexikói. Szeretem, hogy gyors, hogy összeválogathatom a hozzávalókat, de mindig morgok, mire az étel végére érek, hogy totál átázik a papír, amivel kibélelik a kis műanyag kosarakat, így az utolsó falatok már tele vannak papírfoszlányokkal – bárcsak lehetne normális tányéron kérni a cuccokat.

Bangla
Több kis büfével működő bangladesi konyha, igazán lelkes, kedves tulajdonossal és szuper kajákkal (kedvenc mangó lassi!). Minden nap nyitva!

Bontxo
A hirtelen egymásutánban nyílt spanyol tapasos helyek közül nekem ez jön be a leginkább. Kedvencek: fokhagymás garnéla és az ököruszály burgonyaágyon.

Caffe’ Gian Mario
Lehet, hogy nem itt a legjobb az pizza és a tészta, de itt a legolaszosabb a hangulat és mindig van isteni cannoli.

Hathi
Gyors, indiai kifőzde, készételekkel, csak a mindig frissen sütött kenyérre (naan) kell pár percet várni. Ebédidőben néha megugrik a sor hossza, de azért a környéken dolgozóknak belefér az ebédidőbe. Az utca ugyan fizető parkolós, de az étterem előtt van pár ingyenes hely beállni (és ha nem 12-14 közt jövünk, akkor általában hely is van).

Kerkyra Gyros
Finom a gyros, jók hozzá a saláták, van néhány más fogás is, 12-14 közt nagy a tömeg, jobb előtte-utána jönni.

Kisparázs
A thai éttermek közül még mindig ez a régi a kedvenc.

Komachi Bistro
Japán bisztró, nagyon jó árakon lehet enni, és itt láttam legnagyobb arányban japán vendégeket, ami mindenképp jó jel.

Kyros Gyros
Nekem az itteni gyros a kedvencem. Amikor rám jön a lelkiismeretfurdalás, hogy kicsit könnyedebben kellene kajálni, akkor csak a húst kérem salátával (vagy csak a joghurttal), pita nélkül.

Montenegrói Gurman
Szuper cevap, házi ajvárral (sajnos az feláras, de megéri) és ami plusz pont: nonstop!

Momotaro Ramen
Mióta átköltözött az egykori Nimród étterembe, kicsit szürreális vadásztrófeák közt kínai gőzölt batyut enni, de ez legyen a legnagyobb gond. Kultkaja: a gőzölt batyu mellett a marhahúsos ramen. A kevés vasárnap is nyitva tartó helyek egyike!

Okuyama-no sushi
Az egyetlen hely, ahol totál nyugodtan eszek sushit, valahogy megbízom az itteni séfben, hogy csak friss hallal dolgozik. És a sushi alapja a bizalom. Nem könnyű megtalálni, szerintem a közvetlen környéken lakók se ismerik, de kutassátok fel, egy belső udvar eldugott lépcsőjén kell lemenni, annyit segítek:-)

Ramenka
Ramen nagyon jó ár-érték arányban, jó a gyoza is, no és a krumplisalátát is érdemes kipróbálni. Jó design, kedves kiszolgálók, minden a helyén van.

Vegetáriánus vagyok, hova menjek?

Govinda
Ezer éve járok ide ebédelni, levegő ugyan nincs sok a pincehelyiségben, de tisztességes vegetáriánus ételek annál inkább, és szerencsére konzisztens színvonalon.

Napfényes
Kifejezetten érdekes, finom fogások, totál vegáknak is. Az étlap állandó fogásai mellett kedvező áron napi menü. A 7. kerületi egységük pincehelység, úgyhogy annyira nem hangulatos, de az 5. kerületben szép helyen vannak (viszont időnként nagyon lassú a kiszolgálás).

Tökmag
Nagyszerű vegán tészták és burgerek, ráadásul gluténmentes és teljes kiőrlésű buci is van. Aprócska a hely, csak négyen tudnak leülni, úgyhogy jobb nem csúcsidőszakban érkezni (vagy elvitelre kérni).

Street food – burger, hurka és társai

Bors Gasztrobár
A Kálvin téri levesbár nyitotta a sort, de a Borsban dolgozó fiúk vitték tökélyre a műfajt. Kedvenc: pirított velős, jalapeno paprikás bagett és jók a házi szörpök is.

Budafoki úti hentes
Komoly szakmai viták zajlanak arról, hol a legjobb a hurka a városban – én szeretem itt a véreset és a májasat is, meg úgy kibámulni a nagy ablakon, ahogy a pultnál falatozgatok. A közönség is valahogy olyan jó társaság, általában fiatal, laza srácok, nem gond, ha fröccsen a zsír vagy harapáskor spriccel az uborka.

Pizzica
Kicsi, de finom pizzaszeletkék.

Szerethető kávéházak, sütizésre és beszélgetésre

Budapest legszerethetőbb beülős kávézói

Süti elvitelre

Daubner
Ma már nem „sikkes”, de amióta az eszem tudom, nincs buli a Daubner tökmagos pogácsája nélkül. Itt évtizedek óta még hétköznap délelőtt is sorok állnak, amiért sokan elverik rajtuk a port (miért nem bővítenek, direkt csinálják, stb.), de én valahogy nem szoktam ezen bosszankodni, valahogy megnyugtat, hogy bizonyos dolgok állandóak az életben. Kedvenc: tökmagos pogi, szilvás papucs

Hol igyak egy jó kávét?

Nem tudnám rangsorba tenni, jöjjenek inkább ABC szerint azok a helyek, ahol tuti jó a kávé.

Barako

Blue Bird Roastery

Cafe Memories

Espresso Embassy

Fekete

Kahwa

Lumen

Madal

Mantra Specialty Coffee Minibar

My Little Melbourne

Stika

Tamp&Pull

Flat White Kitchen

Külön kiemelném az All Day Coffee-t, itt ugyanis a hibátlan kávé mellett zseniális sütemények vannak!

Hol a legkakaósabb a kakaós csiga?

Jacques Liszt – Misi a pék
Itt speciel a mákos rétes a kedvencem (amiben nincs hagyományos réteslap, van viszont rengeteg mák), de a kakaós csiga is olyan igazi tele kakaós, ami után ki kell mosakodni.

Butter Brothers
Remek pékség, finom péksüteményekkel, per pillanat ez vezeti a kakaós-csiga toplistám. Nyáron terasz is van.

Pékműhely
Nagyon finom kenyerek, csupa természetes alapanyagból.

Három Tarka Macska
Nem ez a legkakaósabb csiga, de talán a legfinomabb a tésztája. Óvakodjatok a vörösáfonyás baltik veknitől, mert úgy rászoktok, hogy az életbe nem jöttök le a szerről!:-)

Panificio il Basilico
Itt pont a kakaós csiga nem ízlett, viszont finom volt minden más kóstolt péksütemény, és a kiszolgálás is nagyon kedves.

Kemence
Pestlőrinc végében egy kedves családi pékség, többek közt csodálatos mákos pitével. Sokféle kenyér, friss péksütemények, kimért aprósütik, természetesen ízfokozók és egyéb fölös adalékok nélkül.

A nyúlon túl, azaz nem csak kaja, hanem közösségi hely

Szimpla Kert
A legrégebbi, eredeti romkocsma, de én elsősorban a vasárnapi piacra szoktam kijönni, nem is annyira vásárolni, hanem a déli ebédfőzés miatt. Gasztrobloggereket szoktak felkérni, hogy egy-egy nagy fazékban készítsenek valami finomat, melynek bevétele jótékony célokat szolgál.

Nyitott Műhely
Elsősorban rendezvényhelyszín, de a konyhája is jó, és remek teaválaszték van.

Kedvenc helyek, melyeket nem tudtam begyömöszölni egyik kategóriába se

Hokedli
Nagyszerű főzelékek, egészségesen elkészítve egy icipici üzletben.

Molnár
Rendelésre készített, nagyon friss és finom kürtöskalács.

Retró Büfé
Éjjel-nappal lángos.

Habos Gofri
Sokféle finom gofri.

Gdansk
Lengyel könyvek, vodka és herring